Ketchup
In de zomer heb ik vaak heel veel tomaten uit de tuin. Meestal kook ik daar lekker soep van voor in de winter, maar ketchup is ook heel leuk om zelf te maken! Het is wel best veel werk, dus het beste kun je een voorraadje maken. Ik heb verschillende recepten geprobeerd en ben uiteindelijk hier op uit gekomen als de lekkerste, een mix van allerlei recepten die ik vond.
Ingrediënten:
ongeveer 1,5 kg tomaten
1 grote wortel
1 rode ui
1 of 2 stengels bleekselderij
4 cm gember, geschild en geraspt
2 tenen knoflook
een halve peper ( ik doe met zaadjes, maar het kan ook zonder als je het te pittig vindt)
olijfolie
1 el korianderzaad
verse basilicum
2 kruidnagels
50 g rietsuiker of lichtbruine basterdsuiker
200 ml water
200 ml azijn ( zelfgemaakte appelazijn is superlekker, maar gewone of rodewijnazijn kan ook)
Klaar maken:
Doe de wortel, ui en bleekselderij in een grote pan met wat olijfolie. Ik gebruik het liefst een gietijzeren pan met dikke bodem, dan brandt het niet snel aan. Bak het zachtjes voor een paar minuten. Doe er dan de gember, knoflook, peper en kruiden bij. Van de basilicum alleen de steeltjes. Doe er zout en peper bij en bak het ongeveer een kwartier.
De tomaten even wassen en in grote stukken snijden. Doe ze bij de groenten, samen met het water. Als het kookt laat je het ongeveer een uur zachtjes pruttelen.
Dan de blaadjes van de basilicum erbij en met de staafmixer fijnmalen tot het helemaal glad is. Doe de saus dan door een zeef, ik doe het meestal 2 of 3 keer zodat er echt geen stukjes meer in zitten.
Even de pan schoonmaken en dan de saus er terug in, samen met de azijn en de suiker. Weer zachtjes laten koken tot hij dik genoeg is, soms duurt dat wel 2 of 2,5 uur!
Als je hem lekker vindt doe je hem net als jam heet in schone potten of glazen die je gelijk dicht draait. Na een week ongeveer is hij klaar. Wel in de koelkast bewaren!
Als je heel veel maakt en je wilt hem graag lang kunnen bewaren ( of als cadeautje geven, superleuk!) kun je hem wecken, 20 minuten op 90 graden.
Eet smakelijk!