De Kleine Chef
/

Groot in koken en moestuinieren

Kruidenzuurkool.

Behalve koken en bakken vind ik ook wecken, inmaken, drogen en fermenteren erg leuk! 

Ik ben dingetjes gaan testen en heb zo verschillende kruidenmixen bedacht die heel erg lekker zijn om zelf zuurkool mee te maken. Nu heb ik alleen geen grote zuurkoolpot èn ik vind het leuk om verschillende dingen tegelijk te kunnen maken dus heb ik iets bedacht: een systeem waarmee ik zuurkool gewoon in een weckpot kan maken! 

Een weckpot van 1,5 liter is groot genoeg voor ruim een kilo kool. In mijn kraampje  vind je niet alleen de kruidenmixen die ik gebruik, maar ook het systeem met waterslot ( dat bubbelt zo gezellig!) en uitleg over hoe het werkt.

Ingrediënten:

1 witte, groene, rode, chinese, spits-kool of een mix daarvan met een gewicht van ongeveer 1 kilo

1 zakje kruidenmix

eventueel pekelwater ( afgekoeld gekookt water met daarin 2% zout)

Klaarmaken:

Verwijder het buitenste blad van de kool in zijn geheel en bewaar deze ( als hij onbeschadigd is, anders neem je het tweede blad). 

Snijd de kool in kwarten en verwijder de harde kern. Snijd met een scherp mes of mandoline ( dat laat ik mama doen hoor ;-) ) de kool in fijne reepjes en doe deze in een grote schaal.

Doe hierbij de kruidenmix en kneed deze stevig door de kool. De kool gaat na een tijdje wat glazig worden en vocht los laten. Je kunt door blijven kneden of bijvoorbeeld met een aardappelstamper de kool kneuzen, maar je kunt er ook voor kiezen de kool een minuut of 10 rustig te laten staan. Je zult nu zien dat er al best wat vocht vrijgekomen is.

Steriliseer je weckpot met kokend water en doe de kool er in. Na iedere laag goed stevig aandrukken zodat je vocht uit de kool perst wat er bovenop komt te staan. Doe dit tot je de pot tot ongeveer 3 cm onder de rand gevuld hebt. Er moet nu een flinke laag vocht op staan. Als dit niet zo is kun je eventueel aanvullen met pekelwater. 

Spoel het bewaarde koolblad goed schoon en dek hiermee de koolreepjes af zodat ze niet kunnen drijven. Met een verzwaringsssteen, een schoteltje of een zakje water ( let op dat deze niet lekt anders wordt je kool waterig) kun je er eventueel voor zorgen dat het blad niet gaat drijven. Let op dat er altijd een laag vocht op de groenten blijft staan, anders krijg je schimmel en kun je het weggooien.

Sluit de pot af met de vershouddeksel met ring en vul het waterslot tot halverwege de bolletjes. Doe het dopje op het waterslot en plaats deze in de deksel. Hierbij kan wat water opspatten, dat geeft niet. Zet de pot weg op kamertemperatuur, al snel zul je zien èn horen dat er gezellig gebubbeld wordt. Let altijd op de vochtlaag, als de kool droog komt te staan kun je hem of even opnieuw aanduwen, of aanvullen met pekelwater.

Na 4 tot 6 weken is je zuurkool klaar. Proef of je hem naar je zin vindt. Wil je hem zuurder laat je hem nog even staan, vind je hem goed sluit je de pot af met een vershouddeksel zonder gat en bewaar je de zuurkool in de koelkast. 

Voor het klaarmaken gewoon even opwarmen en dan lekker naast of door de aardappels, op een broodje of gewoon zo snoepen!

Wil je de kool langer bewaren of heb je een grote voorraad gemaakt? Schep de kool in een weckpot tot maximaal 2 cm onder de rand, vul aan met het eigen vocht en weck dit 2 uur of 100 graden.

 
E-mailen
Instagram