De Kleine Chef
/

Groot in koken en moestuinieren

Fermenteren kun je leren!

Ik vind fermenteren super leuk! Het gebubbel, de lekkere geur en natuurlijk de smaak als het klaar is!

Ik ben begonnen met het maken van zuurdesem om brood mee te bakken maar ondertussen maak ik van alles! 

We lusten thuis heel graag zuurkool, maar, als je van alles zelf maakt is het natuurlijk een beetje raar om groenten uit een zakje te halen en alleen maar op te hoeven warmen. Dus ben ik het zelf gaan maken!

Wat ik alleen een beetje jammer vond was dat ik nergens een manier vond om kleinere porties te maken, een zuurkoolpot is al snel voor een stuk of 5 kolen en zoveel met hetzelfde smaakje.. dat vind ik maar saai!

Dus heb ik iets bedacht en dat werkt zo goed dat ik het in mijn kraampje mag zetten!

Als je gaat fermenteren is het belangrijk dat er genoeg lucht bij kan. Maar, er mag geen viezigheid of beestjes bij komen. Natuurlijk kun je dan je potten afdekken met een doekje, maar dit is veel leuker!

Als je je groenten en kruiden in de pot gedaan hebt sluit je de pot af met de kunststof deksel met ring. Deze hebben we zo gemaakt ( papa heeft geholpen) dat het precies past en dat er ook nog wat gas kan ontsnappen als het nodig is. Het waterslot vul je onder de kraan met en dun straaltje tot halverwege de bolletjes. Dan doe je het dopje er weer op en je duwt het waterslot door de zwarte ring in de deksel, ongeveer een centimeter. Het kan gebeuren dat er wat water uit het waterslot springt, dat geeft niet. Je zet de pot weg op kamertemperatuur, nooit in de zon! Al snel zal je zien èn horen dat het fermenteren begint. Gas dat zich in de pot vormt komt via het waterslot naar buiten en geeft zo een gezellig bubbelend geluid. Op deze manier kan het gas er dus uit, de lucht er in en beestjes en stof blijven buiten!

Soms verdampt het water in het waterslot, dan kun je hem er even uithalen en weer vullen. Ook kan het wel eens gebeuren dat je de pot toch net te vol hebt gedaan of er meer vocht uit de groenten komt dan je verwacht. Dan kan het zo zijn dat het vocht niet alleen in het waterslot klimt, maar ook dat het via de zwarte ring naar buiten bruist. Ook dit is niet erg. Zet een bordje of leg een doek onder de pot en wacht een dag of 2 tot het weer wat rustiger is.

Maak dan de deksel, het waterslot en de rand van de pot even schoon, vul het waterslot opnieuw, duw eventueel je groenten weer goed aan en sluit je pot weer op dezelfde manier af. Niks aan de hand!

Na een bepaalde periode, dat ligt aan wat je maakt, zijn je groenten klaar. Als je het niet direct opeet kun je de pot afsluiten met de deksel zonder zwarte ring en in de koelkast bewaren. De deksel met waterslot maak je schoon onder de kraan en kun je weer opnieuw gebruiken.

In mijn kraampje vind je alles wat je nodig hebt, behalve de pot! De deksels passen op de weckpotten met een doorsnede van 10 centimeter. Ook vind je de verschillende kruidenmixen die ik bedacht en getest heb voor allerlei soorten zuurkool. Sommigen zijn nog aan het werk en moet ik nog goedkeuren, dus die komen later en natuurlijk blijf ik lekker puzzelen om nieuwe combinaties te bedenken.


 
E-mailen
Instagram