De Kleine Chef
/

Groot in koken en moestuinieren

Verse pasta

Ik eet niet zo heel vaak pasta, maar als ik het eet moet het wel lekker zijn! Uit de winkel vind ik hem vaak niet zo lekker, dus ik maak hem liever zelf. Met dit recept maakt je best makkelijk je eigen pasta! Als je een voorraadje maakt kun je het drogen en nog best een tijd bewaren. Het hoeft dan ook niet zo lang te koken dus ook nog eens heel makkelijk als je weinig zin hebt om te koken.

Ingrediënten:

250 g semolina

250 g bloem

3 grote eieren

+/- 80 ml koud water

snufje zout

Hoe je het maakt:

meng de semolina, bloem en het zout door een zeef in een grote kom. Doe in een kuiltje de 3 eieren en het water. Ik laat het eerste kneden altijd even door de machine doen, want het is best zwaar. Daarna kneed je het zelf nog stevig door tot je een mooi glad deeg hebt. 

Het lastige bij pasta maken is dat het iedere keer anders kan zijn. Als het warm is kun je iets meer water nodig hebben, als je warme handen hebt weer net iets minder, het is even zoeken. Let wel op dat als je er water bij doet het echt druppeltjes zijn, je deeg wordt snel te nat en dan wordt het heel lastig om te redden.

Als je deeg mooi soepel is en niet aan je handen meer plakt pak je het even in en laat je het een uurtje rusten, liefst in de koelkast.

Na het rusten kun je er pasta van gaan maken. Ik doe dat met de pastamachine, eerst draai ik hem 3x door de eerste stand en dan steeds een stand kleiner, tot en met stand 6, dan is hij mooi dun. Wij hebben een aanrecht dat altijd koel is dus ik heb geen extra bloem nodig, maar het kan handig zijn een beetje bloem te gebruiken tegen het plakken. 

Als de pasta mooi dun is kun je kiezen welke vorm je wilt. Dunne reepjes voor spaghetti, brede voor tagliatelli of, als je vlindertjes wilt snijd je eerst vierkantjes en die knijp je in het midden naar elkaar toe.

Je kunt de pasta gelijk koken, doe hem dan in kokend water en laat hem 1 tot 1,5 minuut koken. 

Als je hem wilt bewaren kun je hem drogen. Dat kan gewoon op het aanrecht of op een rekje, of in de voedseldroger als je die hebt, dan gaat het lekker snel. Ik heb ze 6 uur op 45 graden gedroogd.

Eet smakelijk!

Tips:

Als het lukt goed deeg te maken is het ook leuk om er andere smaakjes aan te geven door er bijvoorbeeld pesto, rode biet of iets anders doorheen te kneden. Let wel op dat je dan in de gaten houdt dat je deeg niet te droog of te nat wordt.

 
E-mailen
Instagram