De Kleine Chef
/

Groot in koken en moestuinieren

Citrusjam (recept)

Deze jam is best wat werk, maar erg lekker!

Heb je geen zin om hem zelf te maken? Ik heb een paar potjes te koop...

Ingrediënten:

2 kg sinaasappelen

5 bloedsinaasappelen

2 citroenen

100 ml water

ongeveer 600 g geleisuiker 1:2 ( 1:1 kan ook, maar dan heb je wel meer nodig)

2 kaneelstokjes

2 steranijs

4 kruidnagelen

5 potjes van 380 ml ( kleine Hak-potjes)

Klaar maken:

was de sinaasappelen goed schoon en haal van 4 sinaasappelen met een dunschiller de schil eraf en snijd deze in hele dunne reepjes. Doe de reepjes in een pannetje met een klein beetje water en laat koken. Als ze koken giet je ze af en doe je dit nog 2x, zodat ze dus 3x gekookt zijn.

Schil alle sinaasappelen, haal ook goed al het wit eraf. Doe het vruchtvlees met zo min mogelijk velletjes in een pan.. Doe daar het sap van de citroenen bij, samen met 100 ml water, de sinaasappelschilletjes, kaneel, steranijs en kruidnagel. Weeg hoeveel je in totaal hebt en weeg alvast de goede hoeveelheid suiker af, maar deze doe je er nog niet bij!

Breng dit aan de kook en laat 10 minuten zachtjes koken. Doe dan de suiker erbij, roer goed door en breng weer aan de kook. Laat het ongeveer 4 minuten koken.

Schep het schuim eraf en test op een koud bordje of de jam stolt, als dat gebeurt is hij goed.

Doe je jam heet in goed schoongemaakte potjes en draai ze snel dicht. Ik heb de kaneelstokjes en anijssterren er wel even uit gehaald. Je hoeft ze niet op de kop te zetten, dan blijft je deksel mooi schoon, ze trekken vanzelf vacuüm als ze afkoelen.

Eet smakelijk!

 
E-mailen
Instagram