De Kleine Chef
/

Groot in koken en moestuinieren

Hamburgerbroodjes

Brood bakken vind ik misschien wel één van de leukste dingen om te doen! Maar, zelf een recept voor lekker brood bedenken is niet zo makkelijk, dus daarom was ik heel blij met dit recept van Uit de keuken van Levine

Het originele recept vind je hier, ik heb hem gekopieerd en wat aangepast zodat hij lactosevrij is. 

Superlekkere broodjes voor  Vegetarisch broodje hamburger

Mijn versie:

Hamburgerbroodjes, lacosevrij

  • ± 425 gram tarwebloem
  • 7 gram droge gist
  • 240 ml havermelk, kamertemperatuur
  • 28 gram plantaardige boter ( Flora Plant rood)
  • 12 gram suiker
  • 8 gram zout
  • 60 gram ei, losgeklopt

Afwerking:

  • 1 ei, losgeklopt met 1 eetlepel havermelk
  • sesamzaadjes


Werkwijze deeg in een standmixer kneden: Meng 280 gram bloem met de gist in de kom. Roer met de platte klopper de melk erdoor en voeg de boter in kleine stukjes, de suiker en het zout toe. Voeg het losgeklopte ei toe en mix tot een glad beslag.

Dek de kom af en laat 1 uur op kamertemperatuur staan.

Roer het deeg door en voeg de resterende bloem toe. Kneed met de deeghaak in ± 10 minuten tot een soepel deeg dat van de wand van de kom loslaat.

1e rijs: Maak een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloem ingevette kom en laat het deeg op kamertemperatuur in ± 1 uur tot dubbel volume rijzen.

Vormen: Stort het deeg op een licht ingevette werkplek en verdeel het met een deegsteker in stukken van de gewenste grootte. Bol ieder stukje deeg goed op: maak een kommetje van je hand, druk het deeg tegen het werkoppervlak terwijl je een ronddraaiende beweging maakt. Als het goed is zie je dan aan de onderkant een "navel"ontstaan.

Begin dan weer met de eerste deegbal: druk iedere deegbal met de palm van je hand plat. Als het niet in 1 keer lukt, laat het deeg dan even liggen en druk dan opnieuw plat.

Leg de lapjes deeg enkele centimeters uit elkaar op een bakplaat/bakplaten.

2e rijs: Dek de deeglapjes af met ingevet plasticfolie en laat ze in ± 1 uur tot bijna dubbel volume rijzen.

Oven voorverwarmen: Verwarm in de tussentijd de oven voor op 200/220 ºC.

Bakken: Bestrijk de broodjes met het losgeklopte ei-/melkmengsel en bestrooi met sesamzaadjes. Bak ze in ± 15 minuten goudbruin en gaar. Bak, als je de broodjes over twee bakplaten hebt verdeeld, de tweede plaat direct na de eerste.

Laat de broodjes op een rooster volledig afkoelen. Deze broodjes kunnen goed ingevroren worden. Ze zijn niet alleen lekker met een hamburger erop, ook met ander beleg - zowel zoet als hartig - smaken ze uitstekend. 
E-mailen
Instagram